Hoe bewerkt u binnen- en buitenhoeken op de juiste manier?
Voor een nette afwerking van de binnenhoeken en buitenhoeken worden meestal voegbanden gebruikt, die met Joint & Finish worden gelijmd. Deze techniek wordt vooral gebruikt op wanden met gipsplaten en kan ook worden toegepast op beschadigde traditionele ondergrond. Er zijn twee soorten voegbanden: papieren banden en versterkte voegbanden. Papieren voegbanden zijn ideaal voor het behandelen van binnenhoeken. Het verdient echter de voorkeur om met metaal versterkte banden te gebruiken om buitenhoeken te bewerken.
Aanbrengen van papieren voegbanden op binnenhoeken
Aan beide zijden van de hoek wordt een laag Joint & Finish aangebracht, over een breedte van ongeveer 5 cm. De papieren voegband wordt vervolgens op de juiste lengte geknipt en in de lengte dubbelgevouwen. Deze wordt in de hoek geplaatst en daarna met een spatel in het vers aangebrachte Joint & Finish voor voegen gedrukt.
U moet erop letten dat de band niet scheurt bij het gladstrijken, dat van boven naar beneden moet gebeuren. De band wordt dan opnieuw met Joint & Finish bedekt en gladgestreken.
Nadat de laag volledig droog is wordt er een tweede laag aangebracht dat de eerste laag overlapt om een gelijkmatige afwerking mogelijk te maken. Wanneer de tweede laag Joint & Finish volledig droog is, worden onvolkomenheden in het oppervlak met licht opschuren verwijderd.
Verwerken van versterkte voegbanden in buitenhoeken
De procedure is gelijkaardig voor het voegen van voegbanden op binnenhoeken.
Er moet vanaf het begin voor worden gezorgd dat de hoeken recht zijn. De rand kan van tevoren worden geschuurd om het plaatsen van de voeg te vereenvoudigen.
Net als voor de binnenhoeken wordt aan beide zijden van de buitenhoek een laag Joint & Finish aangebracht. Het plaatsen van een versterkte band wordt aanbevolen voor buitenhoeken. Dit is een papieren band die sterker werd gemaakt door de toevoeging van twee metalen strippen. Daarom is een kniptang voor metaal nodig om de band op de juiste maat te knippen.
De versterkte voegband wordt in de lengterichting in de hoek aangebracht, met de metalen versterking aan de kant van de plaat.
Deze wordt in de Joint & Finish gedrukt en gladgestreken, dan bedekt met een nieuwe laag Joint & Finish die vervolgens ook van boven naar beneden wordt gladgestreken. Een tweede, bredere en fijnere laag wordt aangebracht nadat de eerste laag volledig is gedroogd.
Wanneer de tweede laag droog is, kan de hoek licht worden opgeschuurd voor een betere afwerking.
Pleister voor voegen en voegbanden van Toupret
Toupret biedt verschillende soorten pleister aan voor het lijmen van voegbanden:
- Pleister voor het voegen van gipsplaten in poedervorm Joint & Finish en EJ3H en EJ8H. Allen bieden een goed vullend vermogen en een uitstekend glijdend vermogen voor een verzorgde afwerking. Alleen de tijd voor een tweede laag varieert tussen de soorten pleister : 1 uur voor de Joint & Finish, 3 uur voor EJ3H en 8 uur voor EJ8H;
- Dunpleister en lijm voor voegbanden van Joint & Finish pasta. Deze pleister in pastavorm kan handmatig of met een Airless machine worden aangebracht en kan u dus tijd besparen bij het lijmen van de banden op veel voorkomende voegen.
Ze zijn perfect te combineren met de papieren voegbanden en de versterkte banden van Toupret. Deze voegbanden voldoen aan de eisen van de norm NF EN 13 963 (Voegmateriaal voor gipsplaten) en de D.T.U. 25.41 (Bouwwerken - projecten met siergipsplaten, platen met kartonnen zijde). Ze zijn bestand tegen buigen en zijn in het midden gegroefd om gemakkelijk te kunnen worden gevouwen. Bovendien zijn de versterkte voegbanden van Toupret voorzien van een elektrolytisch verzinkte metalen strook om roesten te voorkomen.
Wilt u meer weten over onze technische plamuur voor professionele stukadoors en gipsplaatmonteurs? Op onze pagina's met downloads vindt u een aantal informatiebladen met oplossingen en alle technische documentatie over onze producten. Onze technische dienst staat ook voor u klaar om uw vragen te beantwoorden over onze binnen- en buitenplamuur: vulmiddelen, egalisatieplamuur, afwerkplamuur, enz.